PET/CT (PET/BT) nedir?

PET/CT (pozitron emisyon tomografi); PET ve CT (tomografi) cihazlarının tek bir cihazda bir araya getirilmesi ile oluşan, hastalıklara ait hem anatomik (yapısal) hem de metabolik (fonksiyonel) bilgiyi eş zamanlı olarak sunan, gelişmiş bir moleküler görüntüleme yöntemidir.

PET/CT hangi hastalıklarda kullanılmaktadır?

Dünyada yaygın olarak kullanım alanı onkolojik hastalıklardır.

Ayrıca enfarktüs (kalp krizi) sonrası ve by-pass cerrahisi öncesi kalp kasındaki canlı (viable) dokunun araştırılması amacıyla

Bazı nörolojik hastalıkların (epilepsi, nörodejeneratif hastalıklar, Alzheimer, demans…) tanı ve takibinde kullanılmaktadır.

PET/CT’de kullanılan radyoaktif bileşikler nelerdir?

Tüm dünyada en yaygın olarak kullanılan PET/CT ajanı Flor 18 (F-18) ile işaretli Fluorodeoksiglukoz (FDG) dur. 18F ile işaretli Kolin, DOPA, FET, FLT… gibi ajanlarda hızla kullanıma girmektedir.

Ayrıca Galyum 68 (Ga-68) ile işaretli Prostat Spesifik Membran Antijeni (PSMA) ve yine Ga-68 ile işaretli DOTA-TATE (DOTA-TATOC) ve Fibroblast Aktivasyon Proteini İnhibitörü (FAPİ) de yaygın olarak kullanılmaktadır.

PET/CT hangi kanser türlerinde kullanılır?

Beyin, baş-boyun, larenks, akciğer, mide, bağırsak, karaciğer, böbrek, mesane, yumuşak doku, kemik ve cilt kanserleri ile lenfomada yaygın olarak kullanılmaktadır.

PET/CT nasıl uygulanır?

Hastalara, hastalıklarına uygun radyoaktif özellikteki ilaçlar (ki bunlara radyofarmasötik denilmektedir) damar yolu ile enjekte edilir.

Hastalarımız için hazırlanmış özel odalarda geçen 1 saatlik bekleme süresi sonunda, hasta cihaza alınır PET/CT cihazında önce hızlıca tomografik görüntüler alınır ardından da PET görüntüleri alınmaya başlanır. Burada yapılan tomografik işlem PET ile gördüğümüz lezyonların anatomik lokalizasyonlarını belirlemek amacı ile uygulanmaktadır. Radyoloji bölümlerinde yapılan tanısal tomografik işlemler kadar detaylı bilgi vermez.

İşlem bittiğinde görüntüler Nükleer Tıp uzman hekimlerince değerlendirilir. Ek görüntüler alınması gerekebilir. Mesane ve mide kanseri gibi bazı olgularda mesane ve mideyi sıvı ile doldurarak duvarlarının daha iyi değerlendirilmesini sağlayacak maniplatif işlemler uygulanabilir.

Standart PET/CT tarama işlemi yaklaşık 10-15 dk sürmektedir. Ancak ek görüntüler gerektiğinde işlem süresi uzayacaktır.

PET/CT işleminin yan etkisi var mıdır?

PET/CT işleminde kullanılan maddeler radyoaktif özelliktedir. Bu yüzden hastalar bir miktar radyasyona maruz kalırlar. Ancak kullanılan radyoaktivitenin yarı ömrü kısa olduğu için işlem bittiği zaman vücuttan büyük bölümü atılmış olacaktır.

Beklenen ciddi bir yan etkisi yoktur.

Alerjik özelliği yoktur.

PET/CT sonrası nelere dikkat etmek gerekir?

İşlemden sonra vücudunuzda az da olsa radyoaktivite bulunacağı için o gün boyunca hamilelerden ve çocuklardan uzak durmanızı öneririz.

Mümkünse toplu taşıma araçlarını kullanmayınız

Evinizdeki bireyler ile (hamileler ve çocuklar hariç) normal hayatınıza devam edebilirsiniz?

Süt veren bir anne iseniz sütünüzü en az iki kez sağıp atınız ve çocuğunuzu o gün için emzirmeyiniz.